Leestip van Gert Wijlage : Klont – Maxim Februari

Er zijn een heleboel mooie woorden, maar ‘klont’ hoort daar volgens mij niet bij. Toch is het nieuwe boek van Februari onweerstaanbaar gebleken.

Waar houdt Alexei Krups zich in hemelsnaam mee bezig? Hij is een soort trendwatcher die overal ter wereld lezingen geeft over de toekomst van de mens. Beter nog: over het verdwijnen van de mens als romantische opgave en de overgang naar een wereld van data. De zogenaamde ‘dataficering’ als autonome beweging.

Hij wordt vreselijk beroemd, maar valt uiteindelijk door de mand. Hoe, daar zorgt Bodo de Aivdspecialist voor die eigenlijk zelfmoord wil plegen vlak voordat zijn stiefdochter, die bij hem in huis logeert vanwege wateroverlast, gaat bevallen van haar eigen dochter. Precies op dezelfde dag dat Schneider de frauduleuze praktijk waar Krups zich aan schuldig zou hebben gemaakt, in zijn krant publiceert. Maakt dat echter de visie van Krups ook onwaarschijnlijk?

Er zijn duidelijke paralellen met de huidige tijd, zowel waar het de omgang met digitale gegevens betreft als met het interpreteren van wetenschappelijk onderzoek.

Het is een boek dat zichzelf als verhaal ter discussie stelt, met persoonlijke onzekerheden en verrassende ontboezemingen. Inclusief een neiging tot essayisme en spot, zeker, maar tegelijkertijd beslist ouderwets spannend!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2018, De boekenwinkel, Leestip, Recensie, Van der Velde Boeken, Van der Velde Boeken Assen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s