Marians beste boek van 2017: Piratenzoon – Rob Ruggenberg

Zain is de zoon van een beruchte Marokkaanse piraat en een door zijn vader geroofde Nederlandse slavin. Hij woont in Salee in de harem van zijn vader, die bijna nooit thuis is vanwege zijn rooftochten op zee. Door klasgenootjes wordt Zain gepest met het feit dat zijn moeder niet tot de islam is bekeerd, maar nog haar christelijke geloof aanhangt. Zelf probeert Zain zo goed mogelijk volgens de moslimleefregels te leven. Hij is de beste van de klas in het bestuderen van de Koran en mag als beloning gaan studeren aan het hof van het paleis in Istanbul.

Per schip zal Zain naar Turkije reizen. De reis is echter niet zonder gevaar en na een korte hevige slag op zee wordt het schip overmeesterd door de Spanjaarden. De gehele bemanning wordt gevangen genomen en moet als slaven aan het werk op het oorlogsschip – een Spaanse galei. Zain heeft het geluk dat hij klein van stuk is. Hij hoeft niet als roeier aan het werk, maar hij wordt waterjongen en moet alle slaven van water voorzien. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem zal vrijkopen.

Uiteindelijk komt Zain zelfs in het land van zijn moeder terecht, in het stadje Sluis in Zeeuws-Vlaanderen. Zain hoopt de verschrikkingen van de zeeslagen, waarin kanonskogels en ledematen ook de lezer om de oren vliegen, tijdens het verblijf in Sluis te kunnen vergeten. Wat hij dan nog niet weet, is dat hij terecht komt in de slag bij Sluis (1603) tussen een Spaanse galeivloot en een Zeeuws-Hollandse vloot met een daarop volgend dodelijk beleg van de vestingstad door prins Maurits.

Rob Ruggenberg onderscheidt zich door zijn journalistieke aanpak. De goed gedocumenteerde verhalen van Ruggenberg, die wel de hedendaagse mannelijke Thea Beckman wordt genoemd, zijn vaak deels waargebeurd. Zo putte de auteur voor ‘Piratenzoon’ uit het levensverhaal van Maria ter Meetelen, uit Medemblik, die in de achttiende eeuw als slavin in Salee terecht kwam. En beschrijft hij het lot van de naar schatting 1400 Moorse galeislaven die aan Spaanse zijde deelnamen aan de bloedige zeeslag bij het Zeeuwse Sluis.

Rob Ruggenberg schreef al eerder over de Tachtigjarige Oorlog. In een interview zegt hij hierover: “Die buffer van 400 jaar maakt het mogelijk pijnlijke, akelige zaken te beschrijven die te gruwelijk zouden zijn als je ze zich in de 21e eeuw zou laten afspelen, terwijl ze ook nu aan de orde zijn. En dan hoop ik dat de boodschap blijft hangen dat we allemaal mensen zijn die je met empathie en begrip kunt benaderen.”

Piratenzoon is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde. Het beste (jeugd)boek dat ik las in 2017!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2017, Activiteiten, beste boeken, De boekenwinkel, eindejaarslijst, Leestip, Recensie, Van der Velde Boeken, Van der Velde Boeken Assen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s