Ambers beste boek van 2017 : In het water- Paula Hawkins

De #1 bestsellerauteur Paula Hawkins kwam in mei terug met een nieuwe thriller. Het succes van Het meisje in de trein proberen te evenaren leek mij een onmogelijke taak. Paula Hawkins ging de uitdaging aan met de thriller In het water. Is het net zo spannend?

Het boek begint met een proloog: ‘Nog eens! Nog eens!’ De mannen binden haar vast voor:de tweede proef. Het touw gaat weer om haar middel. Deze keer dragen ze haar het water in. ‘Alsjeblieft,’ smeekt ze, omdat ze niet weet of ze het duister en de kou wel kan verdragen. ‘Alsjeblieft.’ Ze zinkt.

Het verhaal speelt zich af in het kleine en afgelegen dorp Beckford, midden door dit dorp stroomt een rivier, ook onder de dorpsbewoners bekend als de verdrinkingspoel, waarin in de loop der jaren al veel ‘lastige vrouwen’ verdronken zijn. Kort geleden zijn er nog twee vrouwen dood gevonden. Eerst de tiener Katie en later de alleenstaande moeder Nel. Heel het dorp is overstuur als de lichamen worden gevonden maar als de politie erachter probeert te komen wat er precies is gebeurd zwijgen de bewoners van het dorp en heeft iedereen een eigen reden om de waarheid verborgen te houden. Jules, de zus van Nel, komt met tegenzin terug naar Beckford om voor haar nichtje Lena te zorgen. Ze dacht dat ze haar Beckford jaren achter zich had gelaten. Toch willen ze allebei weten wat er gebeurd is met Nel en hoe ze verdronken is. De antwoorden hierop blijken diep verborgen te zitten in het dorp. Waarom kan niemand de waarheid vertellen?

Het verhaal wordt verteld vanuit maar liefst elf verschillende personages en speelt zich af in verschillende tijdlijnen. Door deze manier van vertellen ontdek je beetje bij beetje langzaam wat er echt gebeurd is. Want het dorp en de bewoners hebben veel meer te verbergen dan op het eerste gezicht lijkt. Dit wordt snel duidelijk als een paar bewoners na meerdere moeizame pogingen eindelijk gaan praten. Probeer als lezer niet te verdrinken in al deze denkwerelden. Gelukkig staan voorin het boek de personages allemaal beschreven voor als je de draad toch kwijt dreigt te raken.

Door de verschillende perspectieven en flashbacks in de tijd kom je steeds iets meer achter de waarheid en vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. En weer is het Hawkins gelukt om de climax enorm lang uit te stellen. Één ding kan ik alvast hierover verklappen. De climax heeft een enorme twist. Net zoals we eerder zagen bij Het meisje in de trein. Je verwacht het niet, echt niet!

Naar mijn idee is het Paula Hawkins gelukt weer een thriller vol psychologische spanning neer te zetten. Misschien met zelfs nog meer diepgang en spanning dan de vorige. Het boek laat je niet meer los.

PS: Kijk uit voor diepe wateren, je weet nooit wat zich onder de oppervlakte bevindt…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2017, Activiteiten, beste boeken, De boekenwinkel, eindejaarslijst, Leestip, Recensie, Van der Velde Boeken, Van der Velde Boeken Assen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s