KinderboekenweekLeestip van Marian : Drakendal. Bovenwereld 1 – Scarlett Thomas

Leestip voor de Kinderboekenweek: Drakendal (Bovenwereld 1) – Scarlett Thomas

Eufemia Goedhart, die door iedereen Fee wordt genoemd, is een eerstejaars leerling op het Tusitala College voor Talenten, Probleemgevallen en Zonderlingen. Haar moeder is vijf jaar geleden, na een wereldbeving, spoorloos verdwenen en omdat haar vader promotie heeft gemaakt aan de universiteit – en nog harder moet werken voor nog minder geld – is er niemand die overdag voor haar zorgt. Daarom brengt ze veel tijd door bij haar grootvader, Griffioen Goedhart. Na schooltijd dwaalt Fee vaak uren en uren door de kamers van zijn appartement, waar ze de inhoud bestudeert van vreemde, antieke vitrinekasten en dressoirs – zonder iets aan te raken – terwijl hij, al pijp rokend, in een groot zwart notitieboek met harde kaft schrijft en min of meer doet of ze er niet is. Na de verdwijning van zijn dochter Aurelia, Fees moeder, komt hij zijn huis zelden meer uit. Griffioen Goedhart heeft een verzameling opmerkelijke spullen, waardoor Fee vermoedt dat hij kan toveren. Wanneer ze hem er naar vraagt, laat hij nooit iets los. Fees vader, Orwell Boekmans, gelooft niet in tovenarij en wil niet dat zijn dochter zich op enigerlei wijze bezighoudt met magie. Wat een vreemd verzoek is, als je er toch al niet in gelooft…

Dan overlijdt plotseling Fees opa en erft zij z’n bibliotheek, die magische boeken blijkt te bevatten. Wel 499 exemplaren. Haar vader wil er niets van weten en verpatst alle boeken aan een opkoper. Fee ontdekt dat de opkoper eigenlijk een diberi is, een boekverbrander. Ze zet alles op alles om de boeken te redden en krijgt daarbij hulp van nieuw verworven vrienden. Ook de tas met spulletjes die haar opa Fee heeft nagelaten, blijken van onschatbare waarde bij Fees missie de bibliotheek terug te krijgen. Het is het begin van een spannend avontuur, waarbij een wereld zonder magie en eentje vol tovenarij naast elkaar blijken te bestaan en waarin Fee niet alleen dapper maar ook heel slim moet zijn om haar boeken te kunnen redden.

‘Drakendal’ is het eerste deel in de serie ‘Bovenwereld’ van Scarlett Thomas. Volgens Goodreads.com is het “een avontuur over magie, voor de fans van Harry Potter.” Meestal krijg ik de kriebels als een boek vergeleken wordt met een hitserie als die van Harry Potter. Maar in dit geval begrijp ik waarom de vergelijking wordt gemaakt. Het boek speelt zich namelijk ook af in een wereld waarin gewone magieloze mensen leven naast mensen die wel kunnen toveren, zonder dat eerstgenoemde groep daarvan weet. Ook speelt de school waarop Fee zit een belangrijke rol in het boek, zoals Zweinstein dat doet in de Harry Potterserie. En net als Harry is Fee een beetje een buitenbeentje. Ze heeft het vooral naar haar zin bij haar opa en voelt zich onbegrepen door haar vader en diens nieuwe echtgenote.

Met haar nieuwverworven vrienden, ieder met hun eigen specialiteit – toverdrankjes, spierkracht, kennis en toverspreuken – voelt Fee zich gesterkt om de strijd met de diberi aan te gaan.

Daarnaast is ‘Drakendal’ ook echt een genot om te lezen. Het is beeldend geschreven en dan waan je jezelf ook voor even op het Tusitala College of dwalend door de straatjes. Vanaf het begin tot het eind wordt je als lezer in het verhaal opgezogen en kun je, wanneer het boek uit is, alleen maar reikhalzend uitkijken naar een vervolg.

Scarlett Thomas houdt van jongs af aan al van verhalen, magie en mysterieuze plekken en wilde sinds haar zesde schrijfster worden. Al snel riep The Independent haar uit tot een van de beste jonge schrijvers. Ze had nooit gedacht voor kinderen te schrijven, maar inmiddels doet ze niets liever. Scarlett is professor op het departement Engels aan de Universiteit van Kent en woont aan zee in een oud huis vol boeken.


 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2017, Kinderboekenweek, Recensie, Van der Velde Boeken, Van der Velde Boeken Assen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s