Lezend de zomer door met Van der Velde Boeken Assen! Zomertip Nr.7 van Ewa : Mazzel tov – Margot Vanderstraeten

“Mazzel tov “ is het autobiografische verhaal van Margot Vanderstraeten, die als 20-jarige studente werk krijgt bij een orthodox-joodse familie Schneiders. Ze helpt dochter Elzira en zoon Jakov bij hun huiswerk. Via bijna dagelijkse bezoeken, leert ze de wetten, tradities en gewoontes kennen, die in de joodse wereld gelden. Veel confronterende dingen, maar luchtig gehouden door humor. Zo mag bijvoorbeeld een orthodoxe jood, vanwege reinheid, geen hand geven aan een vrouw.

“…Ik keek naar mijn rechterhand en vroeg me af wat daar onrein aan kon zijn. Er zat Tipp-Ex aan mijn vingers, dat wel”. Ze probeert dat te begrijpen en respecteren, maar steekt toch bij afscheid automatisch haar hand uit.

De familie Schneiders wordt ook op de proef gesteld: Margot draagt korte rokjes, een broek met doodskoppen en hoge hakken (“…met hoge hakken hadden ze geen moeite, meer met het geluid, dat ze maakten. (…) een vrouw mocht niet opvallen”). In begin belde ze hen op zaterdag op, omdat ze vergeten was, dat het Sjabbes was. Daarnaast woont ze nog eens samen met haar vriend, moslimse Iraanse vluchteling, zonder dat ze zijn getrouwd.

Ondanks alle verschillen ontstaat een vertrouwd vriendschapsrelatie tussen Margot familie Schneiders. Na het afstuderen van de kinderen reist ze zelfs naar Israël en New York om de kinderen te bezoeken.

In Israël verblijft ze een paar dagen in Bnei Brak, waar het grootste deel van de stad uit charedische joodse wijken bestaat. De stad is zeer religieus. Op Sjabbes worden de straten fysiek afgesloten om verkeer te stoppen. Margot krijgt er te makken met apartheid in de bus: de vrouwen, mogen alleen achterin zitten en mogen de manneningang niet gebruiken.

In New York beseft ze dat homogeniteit binnen de joodse gemeenschap niet bestaat. Ze ziet meisjes in korte rokjes naast de chasidische vrouwen met pruiken en lange donkere jurken. Het valt haar op dat de joden in Amerika veel opener zijn dan in Antwerpen: “Alsof deze mensen hier niet de lugubere geschiedenis van Europese joden op hun schouders torsten; de herhaling van de gruwelen niet constant vreesden; niet voortdurend door sporen van hun uitroeiing werden omringd. Alsof hier meer licht en meer toekomst was”.

Al met al een prachtig boek, bijzonder goed geschreven, dat mij de ogen opende voor de vele mooie, maar ook de beklemmende aspecten van de joodse wereld. Een enorme aanrader!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2017, Recensie, Van der Velde Boeken, Van der Velde Boeken Assen, zomerlezen en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s