Lezend de zomer door met Van der Velde Boeken Assen! Zomertip Nr. 2 van Alena: Lampje – Annet Schaap

We kennen de auteur van bekende illustraties in verscheidene boeken. Hoewel dit haar debuut als schrijver is, weet de auteur hoe ze jonge lezers geboeid houdt en hoe ze hun fantasie kan prikkelen. Ze kent de taal. Lampje is een prachtig werk van haar hand geworden.

Het boek oogt aan de buitenkant somber, door de donkere kleuren. Hoewel ‘Lampje’ ook verdrietige momenten kent is het zeker geen somber boek. De illustraties zijn heel mooi, het verhaal prachtig en sprookjesachtig. Het neemt je mee en laat je niet meer los tot je het uit hebt.

Lampje heet eigenlijk Emilia Waterman, maar wordt voor het gemak Lampje genoemd. Ze is de dochter van de vuurtorenwachter, Augustus Waterman. Haar moeder is na een kort ziekbed overleden en het verdriet van dit verlies is nog duidelijk aanwezig.

Samen met haar vader heeft ze de belangrijke taak om elke avond het licht van de vuurtoren aan te steken en in de ochtend weer te doven. Eigenlijk is het vooral Lampje haar taak, aangezien haar vader nog maar één been heeft en niet alle trappen meer kan beklimmen.

Augustus is echter nog zeer verdrietig over de dood van zijn vrouw en is somber, prikkelbaar en drinkt te veel. Lampje zorgt voor haar vader en het licht. Maar is een kind en is dromerig, waardoor Lampje ook vaak wat vergeet. Zo is ze ook vergeten lucifers te kopen.


Uitgerekend die nacht steekt er een storm op en de gevolgen zijn enorm. Er klapt een schip op de rotsen en de volgende dag komen sheriffs komen verhaal halen. Haar vader zit al diep in de schulden en met dat schip erbij is dat nog erger. Haar vader is zo boos dat hij zijn woede op Lampje uit. Het gevolg is dat Lampje door een nare schooljuffrouw uit huis wordt geplaatst. Niet om naar school te gaan maar om te werken bij het Zwarte Huis, waarvan ze zeggen dat er een monster woont.

Ondanks dat ze bang is loopt Lampje toch naar de geheimzinnige zolderkamer. Er blijkt een jongen te wonen met een vissenstaart. Het is de zoon van de heer des huizes, de admiraal en een zeemeermin. Deze Edward woont bij zijn vader, die er eigenlijk nooit is. De huishoudster zorgt in hoeverre ze het aankan voor hem. Deze Edward en Lampje hebben veel overeenkomsten. Ze moeten uitdagingen aangaan, die het verhaal emotionele diepte geven. Beide hebben een zeer moeilijke relatie met hun vader, van wie ze desondanks veel houden. Daarnaast zijn ze beide op zoek naar zichzelf, wie ze zijn en wat ze zouden willen. Lampje wil graag leren lezen, maar twijfelt of ze dat wel zou kunnen. Edward moet van zijn vader ondanks die vissenstraat, of vergroeiing zoals hij hem zelf noemt, leren lopen. Maar het water trekt, het water doet wat met hem.


Een prachtig geschreven boek met veel emoties. Annet snapt hoe je een goed verhaal voor
kinderen schrijft, de fantasie die kinderen kunnen hebben. Ze schrijft heel mooi, beschrijvend, waarbij er ook gebruik maakt van metaforen, die goed passen in het verhaal. In een taal, die bij de fantasiewereld van kinderen past.

“De rots ligt er al sinds de zee ooit een grote hap heeft genomen uit het land. Precies midden in die hap, alsof ze een klein stukje niet lustte.” …

“Een onhandig ding is het. Er wil niks op groeien, het is te klein en te ver weg voor een fort of toren. Zeehonden liggen er vaak te zonnen. Soms slaat er een schip op stuk. En nu ligt er een klein dood meisje.

Tenminste dat denkt ze zelf. Want ze heeft haar ogen dicht en toch kan ze alles zien.”

Lampje is een prachtig, beeldend verhaal. Je ziet voor je hoe iets gebeurt, hoe het eruit ziet, wat Lampje voelt. Het verhaal sleurt je mee in een sprookjesachtige wereld. Werelden zoals Paul Biegel ook kon creëren. Vervreemdend, spannend en tegelijkertijd ook gewoon geloofwaardig, door de beeldende manier van schrijven.

Annet Schaap snapt de taal, weet hoe je spannende, mooie boeken schrijft voor kinderen. Tijdens het lezen van ‘Lampje’ vergeet je met gemak de omgeving en ‘slokt’ het boek je op tot je het uit hebt. Na het lezen krijg je een gevoel van heimwee en wens je je weer in een sprookjesachtige sfeer op te sluiten. Hopelijk gaat Annet Schaap nog veel boeken, als deze schrijven.

Lampje, Annet Schaap, druk 1, maart 2017, Querido’s Kinderboeken, 9789045120379 gebonden, 10-12 jaar.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2017, De boekenwinkel, Recensie, zomerlezen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s