Alena tipt: De Waterwaack van Natterlande – Marco Kunst

De tweeling, Toffee en Gum vertellen hun verhaal in het boek ‘De Waterwaack van Natterlande’. Om en om richten zich tot ons, de lezer. En zoals broer en zus dat kunnen kibbelen ze ook over en weer en corrigeren ze elkaar met enig sarcasme.

Gum en Toffee hebben allebei, naar eigen zeggen een rare naam. Toffee beloofd ons als lezer nog te vertellen hoe ze aan die absurde namen komen, maar aan het eind wordt ‘vergeten’ dat te vertellen.

De tweeling neemt ons, lezer, met grote vaart mee in hun verhaal. Er gebeurt veel en soms ook van alles tegelijk. Gum en Toffee lijken in het begin een gemakkelijk en onbezorgd leventje te leiden. Hoewel een vader en moeder die altijd werken en er een wedstrijd van maken wie het meeste geld binnen haalt is ook niet alles. Maar met twee kindermeisjes, die de heerlijkste maaltijden maken zijn ze zeer tevreden. Ze kunnen hun eigen gang gaan en het ontbreekt hen aan niets. Ze hebben een redelijk voorspelbaar leven, tot er op een avond wordt aangebeld. Eindelijk gebeurt er iets spannends…..hier begint het verhaal van Toffee en Gum.

‘Er gebeurde gewoon te veel tegelijk. Dat kon toch geen toeval zijn? ……..Achteraf gezien hadden ze misschien maar beter wel in Voorspellende Voortekens kunnen geloven. Dan hadden ze beter opgelet en waren er de maanden daarna misschien wat toestanden voorkomen………Gum en ik geloofden ook niet echt in Voortekens, maar we voelden wel dat er iets ging gebeuren.

Iets Groots.

Iets Vreemds

Iets Iets…..’

Er komt er een brief waaruit blijkt dat de moeder van Toffee en Gum de wettige erfgename is van haar bet-betbet-betoverachter-achterachterachterneef en dus aanspraak mag maken op de Zomp en het Waterwaackhuis. In eerste instantie denkt hun moeder nog dat het bedrog is, maar vader bewaart de brief en ziet mogelijkheden om nog meer geld te verdienen, dan ze al doen. Voor Toffee en Gum is de situatie meteen duidelijk, dit ruikt naar avontuur en dat is een fijne onderbreking in het voorspelbare leventje wat ze nu leiden. Ze willen uitzoeken, waar de brief vandaan komt. Ondertussen zijn vader en moeder ook al overtuigt en zijn de grote bouwplannen al gesmeed. De ouders van de tweeling zien natuurlijk meteen mogelijkheden om nog meer geld te verdienen: zo’n zomp kun je mooi volbouwen. Toffee, Gum, de au pairs Limona, Vanilla en zoontje Kaká worden meegesleept naar het Waterwaackhuis. Daar blijken ze echter niet de enigen te zijn die denken dat ze de Zomp kunnen erven. Alle mogelijke manieren om de Zomp vol te bouwen lijken te mislukken, ze lopen tegen de meest eigenaardige situaties aan. In vochtige, zompige omgeving van Natterlande vinden heel vreemde gebeurtenissen plaats. Toffee en Gum gaan op onderzoek uit om erachter te komen wat er nu precies aan de hand is. Wat is eigenlijk de Zomp? Waar kwam die vreemde Waternoodstaris Kolk zo nat vandaan? Klopt het wat professor Rakman zegt? Kunnen Toffee en Gum de boel nog wel redden?

Marco Kunst droomde ervan paleontoloog, bioloog, astronoom én archeoloog te worden, heeft echter filosofie gestudeerd in Amsterdam. Zijn vader las hem eindeloos voor uit de boeken van o.a. Tonke Dragt, Paul Biegel en Roald Dahl. Veel invloeden hiervan zijn terug te vinden in zijn eigen werk, zo ook bij ‘De Waterwaack van Natterlande’. De jeugdboeken van Marco Kunst worden terecht veel geprezen. Hij heeft al meerdere prijzen voor zijn werk mogen ontvangen.

‘De Waterwaack van Natterlande’ heeft vaart en maakt dat je geboeid blijft lezen. Marco Kunst heeft briljant gewerkt met woordspelingen, prachtige dialogen en zet een heel bijzondere sfeer neer. Het verhaal wordt verteld vanuit Toffee en Gum. Zij vertellen wat ze willen vertellen en hoe zij het ervaren. Dit maakt dat het boek een bijzondere vertelwijze heeft. De personages zijn mooi verzonnen, het landschap heeft een vervreemdende sfeer. De prachtige, kleurrijke illustraties van Marieke Nelissen maken dat nog krachtiger. Ze geven de bijzondere personages een gezicht en maken het landschap nog surrealistischer.

De dialogen zijn goed neergezet en maken de woordspelingen, die Marco Kunst gebruikt het verhaal bijzonder en humoristisch.

‘De Waterwaack van Natterlande’ is een heerlijk boek voor 9+. Een verhaal vol humor, spanning en absurde gebeurtenissen. Soms zelfs te absurd, maar zo verteld dat we dat volledig accepteren. We raken gehecht aan onze tweeling Toffee en Gum en het avontuur dat ze meemaken. Ben je eenmaal begonnen met lezen van hun verhaal, dan ben je niet meer te stoppen.

We hopen dat Marco Kunst nog veel boeken als deze gaat schrijven. Uiteraard ook heel graag met de prachtige illustraties van Marieke Nelissen.

‘De Waterwaack van Natterlande’ , Marco Kunst, hardcover, januari 2017 Lemniscaat, 9789047707769

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 2017, Recensie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s