Boekenweek 2017 – Verboden vruchten (25 maart t/m 2 april)

cxyohv4uuaa1mzk

Boekenweek 2017

Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Verboden vruchten: lekker en verleidelijk, maar ook gevaarlijk. Je weet dat je ervan af moet blijven, maar je kunt geen weerstand bieden. De mens is immers geneigd tot het zoeken van genot. En dat levert soms strijd op met het geweten, je omgeving of confronteert je met je fysieke en psychische grenzen.

Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo Muur (Erik Jan Harmens), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou) en de joodse geldtycoon, gemodelleerd naar de beruchte fraudeur Bernie Madoff in Daar komen de vliegen (David Pefko).  Maar ook titels als De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade) prikkelen de zinnen. De troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de vreetzakken in de Romeinse klassieker Het diner van Trimalchio (Petronius) allen geven zij zich over aan genot. En last but not least de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).

Deze en nog veel meer verboden vruchten staan deze boekenweek in het spotlicht bij Van der Velde Boeken Assen.  Dus kom langs en laat u verleiden door al het ‘lekkers’ wat wij u deze week op het gebied van letteren zullen bieden!

Boekenweekgeschenk 2017

bw17_aankondiging-koch-865x389

Herman Koch schrijft het Boekenweekgeschenk 2017. De titel is Makkelijk leven. 

Synopsis Makkelijk leven: Tom Sanders is een gevierd schrijver van zelfhulpboeken en hij leidt een gelukkig leven met Julia en twee volwassen zonen, van wie de jongste, Stefan, zijn oogappel is. Tijdens een verjaardagsfeestje voor Julia staat hun schoondochter Hanna – op wie Tom en Julia niet dol zijn – opeens voor de deur. Snikkend vertelt ze dat ze door Stefan is geslagen en dat dat niet de eerste keer is. Moet Tom zijn lievelingszoon Stefan aanspreken op zijn gedrag? Of loont het misschien meer om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen, zoals zijn bekende richtlijn ‘Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken’?

Makkelijk leven laat zien hoe een man die met zijn levensinzichten zo succesvol is opeens alle zeilen bij moet zetten om de problemen in zijn eigen leven het hoofd te bieden.

Boekenweekessay 2017

Libris Literatuur Prijswinnares Connie Palmen (Prometheus) schrijft het Boekenweekessay 2017 bij het thema van de Boekenweek 2017 met als titel: De zonde van de vrouw.

Over het essay: De oudste val die we in onze christelijke cultuur via de literatuur kennen is de zondeval. Eva wordt verleid door de duivel, vermomd als slang, om te eten van de boom van de kennis van goed en kwaad. Zij schendt het gebod van de Vader en de mensheid verliest voorgoed de onschuld van de onwetenden. Dankzij de ongehoorzaamheid van de eerste vrouw wordt de mens daadwerkelijk mens, een zondig en sterfelijk wezen, dat zich schaamt als het iets doet wat verboden is.

In De zonde van de vrouw onderzoekt Connie Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap, niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? Aan de hand van de levens van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.

Het Boekenweekessay is in de Boekenweek voor € 3,50 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Bekijk ons Boekenweekprogramma hier!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s